Τρίτη 24 Μαΐου 2011

Τα χρέη είναι πολλά και πήραμε... φωτιά!


Έγινε το ΜΠΑΜ και στη ΔΕΥΑ Σύμης. Σύμφωνα με πληροφορίες, τις οποίες επιβεβαιώνει και ο πρόεδρος της εταιρίας ύδρευσης-αποχέτευσης, κ. Μ. Ράμος, υπάρχουν χρέη τα οποία ανέρχονται στις 400.000 ευρώ. Το ποσό αυτό, αν μη τι άλλο, είναι εξωφρενικό και προέρχεται από δημότες (επιχειρηματίες ή απλούς ιδιώτες).

Οι υπεύθυνοι έχουν ήδη αρχίσει τις διακοπές παροχής νερού σε όσους δεν έχουν εξοφλήσει τους λογαριασμούς. Στην εταιρία χρωστούν κυρίως ιδιοκτήτες ενοικιαζόμενων δωματίων και έπονται κατοικίες, ξενοδοχεία και εστιατόρια. Υπολογίζεται, ότι θα διακόπτονται, κατά μέσο όρο, 25 παροχές νερού ανά ημέρα κι ως το τέλος Ιουνίου, θα έχουν αφαιρεθεί όλοι οι υδρομετρητές από τους οφειλέτες.

Σε αυτό το σημείο οφείλουμε να εκφράσουμε τις απορίες μας, ως λογικά σκεπτόμενοι άνθρωποι. Για ποιό λόγο έπρεπε το ποσό των οφειλών να ανέλθει στις 400.000 ευρώ, για να βγει η είδηση στη δημοσιότητα και να αρχίσουν οι διακοπές των παροχών; Ποιοί είναι αυτοί που οδηγούν άλλη μια (υγιή) εταιρία προ γκρεμού; Θα μάθουμε ποτέ ποιοί χρωστάνε υπέρογκα ποσά; Ας περιμένατε, λίγο ακόμη, να διαλυθεί η ΔΕΥΑΣ, για να ξυπνήσετε από το βαθύ όνειρο, να σηκωθείτε από την καρέκλα και να δώσετε εντολή για αφαιρέσεις των υδρομετρητών. Θα μας τρελάνετε κύριοι! Περιμένουμε απαντήσεις.

Και πάμε στις αφαλατώσεις. Οι λογαριασμοί από την κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος, για τη λειτουργία των αφαλατώσεων χτυπάνε κόκκινο. Συνεχώς, τρέχουν λογαριασμοί και το χρέος προς τη ΔΕΗ ανεβαίνει και… ανεβαίνει! Παράλληλα, το υπουργείο μας αποδεικνύει περίτρανα, γιατί η Ελλάδα έχει φτάσει στο σημείο της διάλυσης. Κι εξηγούμαστε. Πριν γίνει το τεράστιο έργο-ανάσα για τη Σύμη, στο νησί έρχονταν υδροφόρα πλοία, ορισμένες μέρες της εβδομάδας. Το κράτος ξόδευε περί τα 3.000.000 ευρώ, όμως το νερό δεν ήταν αρκετό, ειδικά το καλοκαίρι.

Το πρόβλημα, όπως γνωρίζετε οι περισσότεροι ήταν τεράστιο. Η Σύμη… διψούσε. Εγκρίθηκε κι έγινε το έργο των αφαλατώσεων, στο δρόμο προς το Πέδι. Νομίζαμε, ότι λύσαμε το πρόβλημά μας. Φανταστήκαμε τη Σύμη, να μην εξαρτάται από κανέναν. Το φώναζε και ο Δήμαρχος. Έλα, όμως που η τρέλα πάει στα υπουργεία! Ο υπουργός αρνείται να επιχορηγήσει με το ποσό των 800.000 ευρώ το χρόνο, το Δήμο Σύμη, ώστε να πληρώνει τους λογαριασμούς της ΔΕΗ και τους υπαλλήλους που εργάζονται στις αφαλατώσεις. Όπως καταλαβαίνεται, ο υπουργός διόλου τρελός δεν είναι. Απλά τρέφει συμπάθεια στις υδροφόρες! Άνθρωποι δουλεύουν και σε αυτά τα πλοία. Οικογένειες έχουν, παιδιά να αναθρέψουν. Είναι δυνατόν να τους στερούμε το δικαίωμα της εργασίας; Όχι, βέβαια! Θα τα ανεχτούμε όλα και θα… διψάσουμε. Ποιός νοιάζεται για το δικό μας όφελος; Εδώ, δε νοιάζεται η ίδια η Ελλάδα, για το δικό της!

Η μοίρα (;) θέλησε να μας κτυπήσει κι άλλο! Πριν κάποιες μέρες πήρε φωτιά (!!!) ένα τμήμα της αφαλάτωσης που λειτουργεί με την ανεμογεννήτρια κι είχε ως αποτέλεσμα να τεθεί εκτός λειτουργίας. Όπως, πληροφορηθήκαμε κάλεσαν από τη Ρόδο πραγματογνώμονες, την Πυροσβεστική και τους κατασκευαστές από τη Γερμανία, ώστε να διαπιστωθούν τα αίτια της πυρκαγιάς. Να τονίσουμε, ότι η αφαλάτωση έχει εγγύηση για 2 χρόνια από την κατασκευάστρια εταιρία και η δαπάνη της επισκευής, σίγουρα θα καλυφθεί. Όμως, το ζήτημα δεν είναι κυρίως αυτό. Έγινε το έργο των αφαλατώσεων για να μας βγάλει από το αδιέξοδο, ειδικά τους μήνες του καλοκαιριού. Τώρα, που το καλοκαίρι έφθασε, η μονάδα δε λειτουργεί επαρκώς. Το αποτέλεσμα το φαντάζεστε. Άρχισαν τα ταξιδάκια προς τη Σύμη, κάτι γνώριμα πλοία για τους Συμιακούς. Προς Θεού, δεν είναι το Διαγόρας. Οι υδροφόρες κατέφθασαν, αφού το αρμόδιο υπουργείο συνιστά (!!!) στη ΔΕΥΑΣ να μη λειτουργεί όλες τις μονάδες αφαλάτωσης, αλλά να καλεί το πλοίο να προμηθεύει το νησί με νερό. Καταλήξαμε, δηλαδή, στην προ αφαλατώσεων εποχή. Πώς τα φέρνει έτσι ο Θεός! ΤΩΡΑ, που χρειαζόμαστε τις αφαλατώσεις, να μη μας παρέχουν επαρκές νερό…

Υ.Γ: Νυχτερινή βάρδια γίνεται στη μονάδα αφαλάτωσης; Ασφάλεια υπάρχει; Κι αν δεν έχετε κάμερες, τοποθετήστε!

Υ.Γ1: κ. Πρόεδρε της ΔΕΥΑΣ, αφήστε μας να διψάσουμε. Δε θέλουμε τις υδροφόρες. Όλα είναι ένα κύκλωμα. Μην μπείτε στο παιχνίδι. Μπορούμε και μόνοι μας. Όταν πραγματικά θέλουμε να καταφέρουμε κάτι, έχουμε αποδείξει, ότι ΜΠΟΡΟΥΜΕ.

Υ.Γ2: 25 Διακοπές παροχής νερού/ημέρα ως τα τέλη Ιούνη. Με πρόχειρους υπολογισμούς, μιλάμε για πάνω από 750-800 διακοπές. Πόσοι χρωστάνε, ρε παιδιά; Ούτε μπάνιο δε θα μπορούμε να κάνουμε. Είναι και καλοκαίρι κι έχει καύσωνα…











Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου