Δευτέρα 23 Μαΐου 2011

Δεν θέλουμε; Ή δεν μπορούμε;


Η μάλλον και τα δύο; Παρακολουθώντας εδώ και καιρό τις εξελίξεις, από μακρυά, για την Α.Ν.Ε.Σ , διακρίνω ομοιότητες με την γενικότερη εικόνα της Ελλάδας. Έχουμε μια υπερχρεωμένη χώρα, η οποία δεν μπορεί να ανταγωνιστεί τους υπόλοιπους, αδυνατεί να πληρώσει τους εργαζόμενους, έχει πάρει σωρεία δανείων, οπότε οι πιστωτές της την καταδιώκουν. Διακρίνω, όμως και μια σημαντική διαφορά, διοίκηση που αν και τις χρεώνονται (δικαίως) όλα τα λάθη δεν έχει κλέψει.

Αν πάρουμε τα πράγματα από την αρχή του κακού, το 2002, θα δούμε μια ακολουθία λάθος χειρισμών. Εδώ αξίζει να δούμε την ιστορία της εταιρίας. Μέχρι το 98’ υπάρχει μια άνθηση στα οικονομικά και λίγες σωστές και προσεγμένες κινήσεις. Ξαφνικά αρχίζει ένας κύκλος αγοροπωλησιών, που στόχο έχει την αύξηση της ανταγωνιστικότητας της εταιρίας. Εκεί ήταν η κρίσιμη καμπή της Α.Ν.Ε.Σ και εκεί αφομοιώσαμε την εικόνα της Ελλάδας. Το 2002 αγοράστηκε το ταχύπλοο καταμαράν "ΠΑΝΟΡΜΙΤΗΣ", το οποίο αν και στην αρχή εκτελούσε δρομολόγιο, ως ταχύπλοο, στην συνέχεια λειτουργούσε ως συμβατικό! Ακολούθησαν η πώληση του "ΣΥΜΗ Ι", η ναύλωση του "ΣΥΜΗ" (ΕΧ. ΕΥΤΥΧΙΑ ) για 3 χρόνια , η ναύλωση και αγορά του "ΠΡΩΤΕΑ", η αγορά του "ΑΓΙΟΣ ΝΕΚΤΑΡΙΟΣ ΑΙΓ." με ταυτόχρονη πώληση του "ΠΑΝΟΡΜΙΤΗΣ"). Και όλα αυτά σε διάστημα 5 χρόνων (2002-2007). Κάπου λοιπόν χάθηκε η μπάλα, αν και σίγουρα αυξήθηκαν οι ανάγκες της εταιρίας και των Συμιακών βρεθήκαμε από μια μικρή εταιρία λαϊκής βάσης να εξυπηρετούμε την Αίγινα!!! Το "Σύμη Ι" πωλήθηκε στην τιμή των καινούργιων του μηχανών, το "Πανορμίτης" δεν το προτιμούσαν οι Συμιακοί, αν και πιστεύω ότι ήταν ότι καλύτερο είχε γίνει και μπορούσε να προσφέρει πολλά στο νησί, το "Πρωτέας" αν και πολύ καλό καράβι βρέθηκε να εξυπηρετεί όλα τα Δωδεκάνησα και το Αίγλη ήταν παροπλισμένο. Έτσι φτάσαμε στο σημείο από εκεί που είχαμε 4 καράβια ("ΠΡΩΤΕΥΣ," "ΑΓ. ΝΕΚΤΑΡΙΟΣ" , "ΣΥΜΗ ΙΙ, Υ/Γ ΑΙΓΛΗ") να μείνουμε χωρίς κανένα πλοίο στη γραμμή Σύμη-Ρόδος.

Έγινε πρόσφατα η γενική συνέλευση της Α.Ν.Ε.Σ, μια τρύπα στο νερό δηλαδή. Δεν απαντήθηκε κανένα απολύτως ερώτημα. Κύρια ευθύνη για αυτό έχουμε ΕΜΕΙΣ βέβαια, γιατί εταιρία λαϊκής βάσης με 35 άτομα δεν υπάρχει. Δυστυχώς ούτε εμείς ήμασταν εκεί, και ότι θα αναφέρουμε προκύπτει από το ρεπορτάζ του "Symigreece.com". Το πιο σημαντικό βήμα που θα πρέπει να γίνει είναι ένας λογιστικός έλεγχος, να δούμε που είναι χαμένα τα χρήματα και πώς συσσωρεύτηκε ένα τόσο μεγάλο χρέος; Τί λάθη έγιναν και πόσο κόστισαν; Θα πρέπει να υπάρχει διαφάνεια, έτσι ώστε αφενός μεν να μην κατηγορούνται οι διοικούντες και αφετέρου να εμπιστευτεί ο κόσμος ξανά την Α.Ν.Ε.Σ. Κάτι άλλο επίσης που δεν είδαμε είναι το πλάνο εξόδου από αυτήν την κατάσταση, θα βγει η εταιρία ζωντανή μετά την έξοδο από το άρθρο 99 ή δεν αξίζει να ασχοληθούμε, γιατί θεωρείται ήδη τελειωμένη; Το χειρότερο βέβαια είναι τί θα απογίνουν όλοι οι εργαζόμενοι που είναι απλήρωτοι τόσους μήνες, και έχουν οικογένειες και παιδιά. Δε θέλω να φανταστώ τι θα γίνει, αν κλείσει η εταιρία και μείνουν απλήρωτοι.

Αλλά τί σκοτιζόμαστε καλοκαιριάτικα; Όταν βγαίνει ο ήλιος βγαίνουν και οι σωτήρες, τον χειμώνα, όπως στρώσαμε θα κοιμηθούμε και δε θα κοιμόμαστε ήσυχοι αυτό είναι το μόνο σίγουρο. Ας βάλει ο Πανορμίτης το χέρι του να μην πάθουμε τίποτα γιατί δε μας βλέπω καλά. Η Σύμη δυστυχώς πάει τριάντα χρόνια πίσω, και εμείς απλά κοιτάμε…

9 σχόλια:

  1. file kapou to xw 3anadiavasei auto..sto parapona rodou
    http://parapona-rodou.blogspot.com/2011/02/blog-post_24.html
    vaze tin pigi sou toulaxiston!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. pantou yparxei h poreia ths anes! psakse sto google...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. kai kleftes yparxoun pantou...to 8ema einai na mn 3ekiniseis me klopes...eidika ama to paizeis ane3artitos...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Φίλε για να το ξεκαθαρίσω το θέμα η πηγή μου ήταν http://www.karavia.net/2010/05/blog-post_29.html και εδώ http://www.nautilia.gr/forum/showthread.php?646-%C1%CD%C5%D3-%28%C1%ED%FE%ED%F5%EC%E7-%CD%E1%F5%F4%E9%EB%E9%E1%EA%DE-%C5%F4%E1%E9%F1%DF%E1-%D3%FD%EC%E7%F2%29/page3

    Και δες που δημοσιεύτηκε πρώτα για το ποιος έκλεψε ποιον! Απλά δεν υπήρξε link γιατί ούτε απόψεις κλέψαμε ούτε άρθρο, απλά την πορεία της Α.Ν.Ε.Σ για να μην ξεχάσουμε κάτι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. file genika vlepw to douleueis kala to copy paste!!phres apo to ena site toy dimou phres apo to allo ths akatanomasths ebales kai ligo saltsa apo alles phges (facebook klp) kai mphkes sthn mesh san anexarthtos..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Καλή επιτυχία παιδιά στο ξεκίνημά σας! Η Σύμη χρειάζεται ενεργούς πολίτες!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Θα μιλήσω μόνο για μένα γιατί όπως κατάλαβες δεν γραφεί μόνο ένας. Δυστυχώς ούτε δημοσιογράφος είμαι ούτε μέσα στα πράγματα για να τα μαθαίνω από πρώτο χέρι. Τις πηγές μου τις αναφέρω όπως βλέπεις. Για αυτό που με κατηγορείς θα σου πω ότι ίσως δεν έχεις άδικο γιατί κρίνω αντικειμενικά και διαβάζω όλες τις απόψεις πριν δημοσιεύσω κάτι για να διαμορφώσω την δική μου άποψη ,άρα καλώς η κακώς κάτι θα μοιάζει. Για το αν είμαστε ανεξάρτητοι θα το καταλάβεις στην πορεία, δεν κάνουμε ούτε τυφλή αντιπολίτευση ούτε έχουμε το site του δήμου όπως νομίζουν ότι έχουν άλλοι…(και εσύ)

    Υ.Γ Προφανώς θίχτηκες για την ανεξαρτησία μας αν κρίνω ότι αποκαλείς το άλλο site ακατανόμαστο! Περαστικά…

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. emena mia xara mou fainontai auta pou grafei!alithina gegonota leei ta opoia de mporei na allaksei gia na min fanei kleftis!!mpravo paidia!kali arxi euxomai!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. kalo einai na iparchoun polles fones alla na min theoriste anexartitoi otan klevete anartisis apo alla blog , istoselides klp ke ta emfanizete san dika sas giati ola einai klemena apo allou apo facebook , apo to symigreece ke apo tis akatanomastis( ke epo oti eidame sto pioi eiste akoma ke to volteriko tis akoma ke pia einai taftizeste mipos telika eiste ta idia ke to pezete se diplo tamplo ? ) ke min mas les oti eisai anexartitos i kati tha miazi giati edo milame gia antigrafes

    ΑπάντησηΔιαγραφή